You are here: / Czapka magistra / Piwa rzemieślnicze w pubie

Piwa rzemieślnicze w pubie

Piwa rzemieślnicze w pubie
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Piwa typu porter

Według najnowszych badań wynika, że Polacy coraz chętniej za miejsce spotkań wybierają puby. Coraz to nowsze lokale wyłaniają się, jak grzyby po deszczu. Najchętniej kupowanym trunkiem do spotkań ze znajomymi jest oczywiście piwo. Ciekawym zjawiskiem jest coraz większa sprzedaż piw regionalnych. Piwa rzemieślnicze w pubie są coraz bardziej rozchwytywane i cenione przez konsumentów. Szczególnie dużym zainteresowaniem cieszą się piwa ciemne typu porter. Trunek ten wywodzi się z Anglii. Jego historia zaczyna się w 1730 roku w Londynie, gdzie pierwszy raz go wyprodukowano. Jest mieszanką trzech stylów warzenia piwa, a mianowicie: ale – pale, mild i brown. Początkowo było ono spożywane przez londyńską klasę robotniczą. Zdobywając coraz większą popularność z czasem zaczęto je eksportować. Do europy wschodniej przybył na przełomie osiemnastego i dziewiętnastego wieku nie ciesząc się na początku zbyt dużą popularnością. Powoli zaczął zdobywać uznanie coraz większej liczby osób, a ta liczba rośnie do dnia dzisiejszego.

YOU MIGHT ALSO LIKE